Tiny House, Tiny Living, The Tiny Life.

Posts Tagged solar decathalon

UT Zero

Students and faculty at the University of Tennessee Knoxville have created a zero energy house that not only teaches the students around campus about sustainable design, but also reaches a wider audience in the surrounding community. The site really comes alive on college game days, when the campus is not just populated with UT’s 20,000 student population but also by 100,000-plus residents from the state of Tennessee and surrounding areas. This is a great chance for both communities to experience the green design concept firsthand.

More Photos on their Flikr Stream: here

Via: http://utzero.utk.edu/

Silo House

This is a pretty big house for this blog, it is a whooping 500 square feet, but the design and its focus on solar are amazing!  The house uses very practical materials for the external cladding.

here is an excerpt from the description

The cylinders’ design was inspired by industrial agricultural materials. The structure was made by CorTen corrugated steel as the cladding and exposed steel beams on the interior. The house takes advantage of solar gain from the steel envelope through an innovative skin-integrated solar thermal system that pre-heats hot water. Each cylinder has two operable Velux® skylights to maximize the natural lighting.

The interior was designed by combining the agricultural and industrial aesthetic through a contemporary lens. The materials chosen were considered to be eco-friendly. The primary material pallete is made from forested black locust, ash and beech hardwoods from local area. They are complemented by the use of zero off-gassing finishes throughout the entirety of the house interior. Nanawall™ systems are used as the boundary between the courtyard, bedroom, and living room, blur the distinction between interior and exterior space. The kitchen was designed to provide energy efficient cooking activities, also to combine between cooking and entertaining activities. In the bedroom, the bed is raised into a a concealed ceiling box to create an open and usable space in its footprint.

Via