Tiny House, Tiny Living, The Tiny Life.

Posts Tagged paris

Parisian Micro-Apartment

Upon first inspection of a Paris apartment I am always stricken by the use of light to create living space. Be it french doors, floor-to-ceiling windows, white walls, or sparse furnishings, it is safe to say (and I say this as someone who has lived in Paris…..the 9th arrondissement to be precise) taille ne compte pas, n’est-ce pas? The answer? No, not when you are the creative French firm Schemaa.

Schema_1

Their fresh renovation of an older, 322 sq.ft. apartment shows a certain je ne sais quoi in its elegant simplicity. Dominated by an alternating-tread staircase with included storage this storage-rich apartment features a number of space-saving elements.

Schema_2

Using some of the same elements as an earlier TTL post on “stair porn” the staircase in the Schemaa apartment is made up of varying sized cupboards allowing the rest of the room to look airy and minimal. The grain pattern of the steps and other furniture elements suggest birchwood it is more economical and therefore more feasible to say each of the built-in strips is a finished yellow pine. Of course the floor is something a either a bit more exotic or simply dressed up with a pickling or whitewash finish.

At the base of the stairs (or to the right…whichever you prefer) is a rather large mirror which serves to reflect the light coming in from the oversized windows. Such a detail gives the illusion of a much larger footprint to the room. To fill the floor or allow for dinner parties in the space a dining table is also featured in the apartment that disassembles when not in use and mounts securely on the wall.

Schema_4

To note is the use of orange as an accent color in all areas but most obviously as the kitchen backsplash (NOTE: the two images above are mirrored for example purposes). This orange theme extends to coat hooks, tiling, dining stools, and lighting.

Perhaps the remaining question is where the stairs actually lead to. As if stolen from a page in the Moulin Rouge screenplay they ascend to a quaint loft bedroom complete with star-gazing skylights. The original, rough-cut, wooden beams visible in the rafters lend that old world charm to the entire apartment paying homage to both the detailed craftsmanship still present in the apartment as well as the age of the structure.

Schema_5Even though its size clearly makes this a tiny house or rather micro-apartment, it is also the use of space and the multi-function of built-in furniture items that make it a clever and practical home.

Your Turn!

  • Could you live in such a minimal space?
  • Does the absence of clutter make you think the Schemaa space is cold?

 

Via

 

Harbour Attic

Harbour Attic is an apartment located in the charming fishing village of Camogli, in the province of Genoa, Italy.  With a main bedroom and then a multifunctional space that has a hidden bed in the floor, this place can sleep quite a few people in it.

“The house is located in the old fishermen village of Camogli. The project aim was to build two bedrooms, a studio, a living room, a kitchen and a bathroom, despite the gambrel roof and the very small floor surface. That led to a custom-cut apartment, where each room is a furniture: after you have used it, you can close it.”

Harbour-Attic-03

Harbour-Attic-01

Harbour-Attic-09

Harbour-Attic-08

Harbour-Attic-05

Harbour-Attic-04

Harbour-Attic-07

Harbour-Attic-06

Harbour-Attic-10

Via

Tiny Apartment In Paris

This 150 square foot student’s apartment was built in the attic.  I don’t have too much information on this one because the architect, Sylvie Cahen doesn’t have too much on her website, plus I am terrible at French.  The apartment was commissioned by a student and the house fits her quite well.  Though the apartment wouldn’t be good for anyone over 6 feet, it looks quite open for being so small.

18080_370

18080_369

18080_368

18080_366

18080_365

18080_364

Via

Red & White Tiny Apartment

A reader, James, wrote me about this neat 270 square foot apartment in Paris.  The tiny space was maximized by stripping down a partition wall and exposing the original beams.

Via